Wedstrijd "Beste kok uit het volwassenenonderwijs in Vlaanderen 2018"

Oostende
07/12/2018

Verslag van de wedstrijd

Het was de 22-jarige Antwerpenaar Wout Wens uit Lichtaart, cursist bij Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, die vrijdag 7 december met de titel van 'Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs 2018' huiswaarts trok.  Zijn topgerecht 'Kabeljauw met koolrabi, plankton, pomme soufflé en Verjus' was een verrassende streling voor oog en tong.

Op vrijdag 7 december 2018 vond bij CVO De Avondschool Oostende de tweede editie van de culinaire wedstrijd 'Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs 2018' plaats. Deze 'battle' ging door in de didactische keukens in de Leopold III-laan 1 te Oostende. De 6 finalisten waren al vroeg uit de veren om hun kennen en kunnen in de keuken te laten zien bij het maken van hun vooraf ingezonden recept 'creatief met Noordzeevis' en het bereiden van hun opgelegde technische proef 'het bakken van een pannenkoek volgens de Escoffier'.

Professionele en gevestigde chef-koks zoals Bartel Dewulf (bekend als jurylid uit ‘Mijn Restaurant’ en kok bij de Rode Duivels), Filip Claeys (sterrenchef De Jonkman), Kenny Danschotter (chef-kok Weinebrugge Sint-Michiel), Patrick De Gendt (voorzitter van de meesterkoks in België) en Eric Miete (Culinair Advisor Coppert Cress) en een samengestelde smaakjury zorgden voor een professionele beoordeling.  Tijdens de wedstrijd was ook een 'meet & greet' voorzien met deze topchefs.

Galadiner

's Avonds volgde een culinair galadiner in Kinepolis Oostende met 175 genodigden. Een operazangeres en DJ zorgden voor de sfeervolle noot.
Dit diner kwam tot stand door een gestroomlijnde samenwerking tussen keuken- en zaalpersoneel van CVO DE AVONDSCHOOL.

Awarduitreiking

Aansluitend op het diner leidde Dirk Poppe, directeur van CVO De Avondschool, de uitreiking van de awards met een korte speech in.
De eerste plaats ging naar de 22-jarige Wout Jens uit Lichtaart. Hij ging aan de haal met de award voor 'Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs 2018'.

"Het leek me een enorme uitdaging om deel te nemen aan een wedstrijdop dit niveau. Je komt er jezelf tegen. Stressbestendig ben ik wel, maar het werken voor een vakjury is toch andere koek. Gelukkig heb ik de zenuwen onder controle kunnen houden", getuigde deze duidelijk fiere jongeman.

Na zijn opleiding Bachelor autotechnologie ruilde Wout zijn schroevendraaier voor een keukengarde. Elk jaar deed hij een vakantiejob in het restaurant van zijn ouders (Restaurant De Pastorie in Lichtaart). Zo kreeg hij de horecamicrobe meer en meer te pakken. Een gevarieerd en ingekleurd beroep met meer afwisseling dan de sector waarvoor hij oorspronkelijk had gekozen.

Wout besloot de opleiding hotelbedrijf in Ter Duinen (kok en kelner) vanaf nul te starten. Vandaar dat hij koos voor het volwassenenonderwijs (voltijds).

"Ik ken uiteraard al wel het reilen en zeilen van de keuken en het restaurant, maar je moet toch ook al eens gehoord hebben van de basis uit de keuken die zo belangrijk zijn. Het plan is dat ik enige jaren uitzwerf en bij enkele bekende chefs het vak verder leer. Met de jaren zou ik graag een eigen identiteit willen vinden in de keuken. En wie weet…ooit terugkeren naar Lichtaart om het werk van mijn ouders verder te zetten", verduidelijkt Wout.

De tweede plaats ging naar Woody Sweetlove uit Oostende (cursist Hotelschool Ter Duinen Koksijde), de derde plaats was voor Pavel Khomtchenko uit Middelkerke (cursist bij VDAB Oostende)
Jasper Theunis uit Wijgmaal (cursist CVO VTI Leuven), Bart Verbeke uit Oostkamp (cursist bij CVO DE AVONDSCHOOL Oostende) en Nathaniel De Meyere uit Edegem (cursist CVO Provincie Antwerpen) behaalden respectievelijk een 4de, 5de en 6de plaats.

Horecaleven lang bijleren

Het volwassenenonderwijs streeft naar een professionalisering en versterking van de horecasector. Onder het motto 'horecaleven lang bijleren' opent in Oostende binnenkort de nieuwe hotelschool 'De Foodbox'. Hier wordt aan de cursisten de best mogelijke opleiding geboden als voorbereiding op een job in de horeca.

"Om de instroom van kwalitatieve werknemers in de horecasector nog verder te verzekeren besloten we in 2017 om alle horeca-opleidingen in het volledige volwassenenonderwijs in de kijker zetten. Het resultaat is deze prestigieuze wedstrijd die voor tweede maal op rij plaatsvindt", meldt Dirk Poppe, Directeur bij CVO DE AVONDSCHOOL.

'Beste kok van Vlaanderen uit het volwassenenonderwijs', een ondertussen zeer gegeerde titel, werd een succesverhaal mede dankzij een unieke samenwerking van directie, vrijwilligers en sponsors en getuigt meer dan ooit van het talent in het volwassenenonderwijs.

Tot volgend jaar!